Blog
10 augustus 2023

Micro-omvormers bij uw zonnepanelen: De voordelen waarvan u nog niet gehoord heeft:

Voordat ik, samen met mijn collega’s aan het avontuur van Green Wave begon, heb ik met veel plezier in de zonnepanelenbranche gewerkt. Elk jaar kwam ik bij honderden klanten over de vloer en hielp ik men in de keuze van hun installatie. Wat me tijdens deze gesprekken altijd opviel, is dat vrijwel iedereen die zich oriënteert op zonnepanelen iets hoort over micro-omvormers maar dat een aantal handige voordelen eigenlijk nooit bekend waren. In deze blog neem ik u daarom mee in de voordelen van micro-omvormers die u nog niet gehoord heeft. 

Meer opbrengst, ook zonder schaduwslag: 

Dat micro-omvormers kunnen zorgen voor meer opbrengst in situaties met schaduw op het dak, is bekend. Maar daarnaast kunnen micro-omvormers ook in een situatie zonder schaduw voor meer opbrengst zorgen. Met een burst-technologie kan een micro-omvormer namelijk een heel klein beetje energie opslaan, deze energie wordt vervolgens gebruikt in situaties met ochtend-en-avondschemering en in situaties met weinig licht. Hiermee kan op jaarbasis gemiddeld 4.5% meer opbrengst gegenereerd worden t.o.v. hetzelfde paneel op hetzelfde dak zonder micro-omvormers. 

Extra veiligheid: 

Het veilig aansluiten van zonnepanelen mag niet onderschat worden. De belangrijkste factor is hierbij dat de installatie door een kundige vakman conform de richtlijnen aangesloten wordt. Daarnaast kan de keuze voor micro-omvormers ook extra veiligheid bieden. Het fijne is namelijk dat op het dak de gelijkstroom gelijk omgevormd wordt naar wisselstroom. De micro-omvormers van Enphase kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er bij het systeem geen vlamboog kan ontstaan. Om deze reden worden micro-omvormers steevast aangeraden door brandweerlieden en verzekeraars. 

Minder risico op opbrengstverlies bij piekbelasting op het stroomnet: 

Het is een punt dat de laatste tijd steeds vaker benoemd wordt: De piekbelasting die in sommige regio’s problemen bij het stroomnetwerk veroorzaken. Op dagen dat er op deze locaties veel stroom opgewekt wordt en er te veel stroom in het stroomnet komt, schakelen centrale omvormers vanwege de veiligheid automatisch uit met als gevolg dat de desbetreffende installatie geen energie opwekt. Bij het gebruik van micro-omvormers, is dit echter niet het geval: Micro-omvormers meten de netspanning achter elk paneel en kunnen er op die manier voor zorgen dat als er onverhoopt piekbelasting op het net plaatsvindt, er slechts één of enkele panelen tijdelijk uitgeschakeld worden. Zo voorkomt u situaties waarbij uw systeem geen energie produceert. 

Of micro-omvormers nog meer voordelen met zich meebrengen, hangt van verschillende factoren af. Neem contact met ons op zodat uw persoonlijke adviseur kan kijken welke oplossingen u de grootste besparing en het meeste wooncomfort oplevert.

Max van den Brink

duurzaamheidsadviseur

Klaar om uw woning energiezuinig en milieuvriendelijk te maken? Kom, we doen het samen!

Plan een gratis afspraak in
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
Chat on WhatsApp