Blog
7 mei 2025

De onbalansmarkt levert steeds minder op: Blijft de thuisbatterij een slimme investering?

Na het recordjaar 2024 lijken de gouden tijden van handelen op de onbalansmarkt met een thuisbatterij alweer voorbij. Waar je vorig jaar met een beetje geluk honderden euro’s per maand kon verdienen, zijn de opbrengsten in de eerste maanden van 2025 flink gedaald. Wat is er aan de hand – en belangrijker nog – hoe kun je als eigenaar van een thuisbatterij wél optimaal profiteren van je investering?

Van piekjaar naar terugval

In 2024 boekten veel mensen mooie resultaten door hun thuisbatterij slim in te zetten op de onbalansmarkt. De markt was vol kansen, vooral in de zomermaanden toen zonne-energie overvloedig maar grillig aanwezig was. Juist die onvoorspelbaarheid zorgde voor een behoefte aan flexibiliteit op het net – een perfecte taak voor thuisbatterijen.

Maar inmiddels zien energieleveranciers, waaronder Frank Energie, een energieleverancier die klanten actief helpt bij deze handel, dat de opbrengsten kelderen. In de wintermaanden van 2025 daalde de zonopbrengst, en daarmee ook de behoefte aan bijsturing op het net. Minder onbalans betekent simpelweg minder verdiensten.

Prijssignalen en vertragingen

De terugval zit echter niet alleen in het weer. Sinds december 2024 worden prijssignalen op de onbalansmarkt later bekendgemaakt. Dat maakt het moeilijker om tijdig op prijsfluctuaties in te spelen. Het gevolg? Lagere opbrengsten, zelfs in een zonrijke maand als maart. Daarnaast wijst Frank Energie op een mogelijk groeiende verzadiging van de markt: er zijn inmiddels zó veel batterijen aangesloten, dat het beschikbare speelveld simpelweg te klein wordt.

Heeft een thuisbatterij nog zin?

Het korte antwoord: Ja. Maar niet meer (alleen) om mee te handelen.

De echte kracht van een thuisbatterij ligt tegenwoordig in een andere strategie: het lokaal opslaan van je eigen zonnestroom. In plaats van stroom terug te leveren aan het net – waar je er steeds minder voor krijgt en het risico loopt dat het net overbelast raakt – gebruik je je eigen opgewekte energie op een later moment. Bijvoorbeeld in de avond, wanneer de zon onder is maar je verbruik juist piekt.

Door je zelf opgewekte energie slim op te slaan en te gebruiken, verhoog je je eigen verbruik van zonnestroom en verlaag je je afhankelijkheid van (dure) stroom van het net. Dat is goed voor je portemonnee én helpt om het elektriciteitsnet te ontlasten.

Denk bij een thuisbatterij daarom vooral aan de voordelen voor je eigen huishouden. Zie het als een verlengstuk van je zonnepanelen: je vangt er pieken mee op, voorkomt dat je teruglevert voor een schijntje en maakt jezelf een stukje onafhankelijker van het net. Dáár liggen nu de grootste kansen.

Conclusie
Hoewel de onbalansmarkt minder lucratief is geworden, is de thuisbatterij allesbehalve afgeschreven. De toekomst ligt in zelfvoorziening, slim energiebeheer en nieuwe markten die zich nog volop ontwikkelen. Geen gouden bergen, maar wel een stevige stap richting meer grip op je eigen energie.

Max van den Brink

duurzaamheidsadviseur

Klaar om uw woning energiezuinig en milieuvriendelijk te maken? Kom, we doen het samen!

Plan een gratis afspraak in
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.